Skoči do osrednje vsebine

Dom na Krvavcu

 

Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe

Širina/dolžina: 46,2973°N / 14,5351°E

Nadmorska višina: 1684 m

Opis: Dom na Krvavcu se nahaja pod vrhom Krvavca v bližini oddajnega stolpa. Med stolpom in domom je postavljena Plečnikova kapelica, posvečena Mariji Snežni. Od doma je lep razgled proti Ljubljanski kotlini in Gorenjski ravnini. Lepo se vidi tudi del Kamniških in Savinjskih Alp.

Dom na Krvavcu

Dom na Krvavcu

 

Poti

  

Ambrož pod Krvavcem - Dom na Krvavcu

 

Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe

Širina/dolžina: 46,2755°N / 14,5279°E

Nadmorska višina: 1684 m

Izhodišče: Ambrož pod Krvavcem (1084 m)

Višinska razlika: 600 m

Čas hoje: 1 h 45 min

Zahtevnost: lahka neoznačena steza

Najprimernejši čas pohoda: poletna sezona

Priporočamo: planinska obutev, palice

 

Dostop do izhodišča: Peljemo se po avtocesti iz Ljubljane proti Gorenjski. Na izvozu Vodice zapustimo avtocesto in na koncu izvoza na križišču zavijemo desno proti Vodicam. Nato prispemo do semaforiziranega križišča (600 metrov od izvoza z avtoceste) in v tem križišču zavijemo levo za smer Cerklje, Brnik. Peljemo se skozi naselje Vodice in prispemo v naselje Spodnji Brnik, kjer ponovno pridemo do križišča (5,7 km od izvoza z AC), kjer zavijemo levo v smer Kranj, Krvavec in po 100 metrih vožnje zavijemo desno v smer Cerklje, Krvavec (5,8 km od izvoza z AC). Po tej poti se peljemo po glavni cesti in sicer skozi Spodnji Brnik in pridemo v Cerklje. V tem naselju pridemo ponovno do križišča, kjer moramo iti za smer Krvavec (9,1 km od izvoza z AC). Tako pridemo v vas Grad, kjer moramo na koncu vasi zaviti z glavne ceste desno v hrib za smer Ambrož pod Krvavcem, Šenturška Gora (10,3 km od izvoza z AC). V hrib se peljemo 2 km in pridemo do križišča, kjer z glavne ceste zavijemo levo za smer Ambrož pod Krvavcem, Stiška vas (12,3 km od izvoza z AC). Od tega križišča se peljemo samo še v hrib po glavni cesti in po dobrih 6 kilometrih vožnje pridemo do Turistične kmetije Pr' Ambružarju (18,4 km od izvoza z AC). Tu boste videli modro prometno tablo ki označuje parkirišče, pod njo pa je napis »Za goste turistične kmetije pr' Ambružar«.

 

Opis poti: Od parkirišča pri turistični kmetiji pojdite peš nazaj na glavno cesto in potem po glavni cesti hodite v hrib 20 metrov in neposredno nad parkiriščem zavijte strmo v gozd. Če bi se radi izognili strmini že v začetku pohoda, nadaljujte pot po asfaltu v hrib, prišli boste do ostrega ovinka v levo in tako zopet nadaljujte po asfaltu in kmalu boste zagledali »križišče« s planinsko potjo. Nadaljujte po tej poti. Na tej poti boste naleteli na veliko rumenih listkov z napisom »Pohod«. Sledite tem napisom, saj so zanesljivi vse do planine Jezerca. Večkrat boste prečkali asfaltno pot. Na poti boste prišli do table z napisom »Planina Jezerca«, kateri sledite. Po 10 minutah hoje boste prispeli na Planino Jezerca. Na planini Jezerca je precej veliko parkirišče, ki lahko sprejme več kot 20 osebnih vozil in prav tako boste tu našli informativno tablo ter več smernih tabel.

 

Od planine Jezerca nadaljujte pot v hrib in proti severu. S hojo po tej cesti boste ves čas pred seboj videli stolp RTV Slovenija na Krvavcu, kar naj vam bo kot smerokaz. V neposredni bližini stolpa je namreč dom na Krvavcu. Po približno 20 minutah boste prispeli na Kriško planino, kjer boste videli večje število »turističnih« hišic ter dve žičnici. S tega izhodišča pojdite v hrib proti RTV oddajniku mimo skrajno desne hiše. Tam boste našli tudi spomenik z napisom »Za svobodo padlim partizanom na krvavcu, domačinom ter prijateljem teh gora«. Pri hoji v hrib boste po nekaj korakih ponovno prišli do planinske steze, ki vas bo usmerila v smeri žičnice. S hojo po njej boste šli pod žičnico ter kmalu zagledali dom na Krvavcu. Od Kriške planine do Doma na Krvavcu boste potrebovali 20 minut.

 

Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Dolga njiva (Krvavec), Krvavec, Veliki Zvoh, Vrh Korena, Kalška gora, Kalški greben

 

Kriška planina - Dom na Krvavcu

 

Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe

Širina/dolžina: 46,2929°N / 14,5369°E

Nadmorska višina: 1684 m

Izhodišče: Kriška planina (1480 m)

Višinska razlika: 204 m

Čas hoje: 35 min

Zahtevnost: lahka označena pot

Najprimernejši čas pohoda: poletna sezona

Priporočamo: planinska obutev, palice

 

Dostop do izhodišča:

1. Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.

 

2. Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.

 

Opis poti: S parkirišča se usmerimo na široko kolovozno pot, ki gre pod žičnico in se začne vzpenjati čez pašnike (smer dom na Krvavcu). Zmerno strma pot nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do doma na Krvavcu s katerega se nam odpre lep razgled proti Gorenjski.

 

Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Krvavcu, Planina Dolga njiva (Krvavec), Krvavec, Veliki Zvoh, Vrh Korena, Kalška gora, Kalški greben

 

Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu

 

Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe

Širina/dolžina: 46,2957°N / 14,5214°E

Nadmorska višina: 1684 m

Izhodišče: Dom na Gospincu (1491 m)

Višinska razlika: 193 m  

Čas hoje: 35 min

Zahtevnost: lahka označena pot

Najprimernejši čas pohoda: poletna sezona

Priporočamo: planinska obutev, palice

 

Dostop do izhodišča:

1.Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.

 

2. Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.

 

3. Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.

 

4. Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.

 

Opis poti: Pri zgornji postaji krožno kabinske žičnice na Krvavec bomo opazili številne planinske table. Mi se usmerimo v smeri doma na Krvavcu in Marije Snežne na slabo vidno pot, ki se vzpne po travnatem pobočju skoraj naravnost navzgor. Slabo vidna pot nas višje vodi čez pašno ograjo, za katero le ta postane nekoliko bolj sledljiva. Razmeroma strma pot pa nas nato pripelje do doma na Krvavcu, katerega vidimo že od zgornje postaje žičnice (do sem lahko tudi po slabši makadamski cesti).

 

Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Krvavcu, Planina Dolga njiva (Krvavec) (1 h), Krvavec (25 min), Veliki Zvoh (50 min), Vrh Korena (2 h 5 min), Kalška gora, Kalški greben

 

Planina Jezerca - Dom na Krvavcu

 

Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe

Širina/dolžina: 46,2855°N / 14,5314°E

Nadmorska višina: 1684 m

Izhodišče: Planina Jezerca (1410 m)

Višinska razlika: 274 m  

Čas hoje: 50 min

Zahtevnost: lahka označena pot

Najprimernejši čas pohoda: poletna sezona

Priporočamo: planinska obutev, palice, pozimi dereze

 

Dostop do izhodišča:

1. Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.

 

2. Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče.

 

Opis poti: Na koncu parkirišča, kjer cesta zavije v levo, v desno pa se odcepi cesta proti bližnji planini Jezerca, bomo opazili rdeče planinske smerne table, ki nas usmerijo naravnost na markirano pešpot v smeri Kriške planine, Vrha Korena, Košutne, Kompotele in Mokrice, ki se vzpne preko pašnikov že omenjene planine. Po krajšem vzponu dosežemo kolovoz, mi pa mu sledimo v levo, kjer prečimo pobočja Kržišča (1658 m). Kolovoz, po katerem hodimo se hitro razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po spodnjem. Prehodno se nam odpre lep pogled proti Kranju, Škofjeloškemu hribovju in Storžiču, nato pa se pot prične lahkotno spuščati. Sledi še nekaj minut hoje, nato pa prispemo do parkirišča ob spodnjem delu Kriške planine.

 

Tu se rahlo v desno nadaljuje markirana pot proti Planini Koren, mi pa nadaljujemo naravnost na drugo stran doline, kjer se pričnemo vzpenjati po travnatem pobočju proti bližnjemu zaselku. Po krajšem vzponu prispemo do planšarije Pr Florjan, katero obidemo po desni strani. Nad planšarijo postopoma stopimo na lepo uhojeno, a slabše markirano stezo, ki se prične strmeje vzpenjati po travnatem pobočju. Višje dosežemo slabši, deloma travnat kolovoz, mi pa se po njem vzpenjamo do mesta, kjer le ta zavije desno. Z omenjenega ovinka nadaljujemo naravnost po nekoliko manj izraziti poti, po kateri se v nekaj minutah vzpnemo do Doma na Krvavcu.

 

V času obratovanja smučišča je hoja po delu poti, kjer le ta poteka preko smučarske proge prepovedana.

 

Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Krvavcu, Planina Dolga njiva (Krvavec), Krvavec, Veliki Zvoh, Vrh Korena, Kalška gora, Kalški greben

 

Vir: hribi.net

Izdelava spletne trgovine
Idejna zasnova in oblikovanje spletne strani: Agencija Forward, Google Partner
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih