Skoči do osrednje vsebine

NOMEN VULGARE - KAKO SE PA PRI VAS REČE?

 

Predstavitelj projekta: Klemen Klinar (klemen.klinar@ragor.si)

Ime projekta: KAKO SE PRI VAS REČE?

 

Operacija poteka v okviru projekta Leader

 

Terminski okviri projekta:

  • 2010 – predstavitev projekta povabljenim občinam, odločitev občin o sodelovanje, potrditev odločitev o sodelovanju, prijava na projekt za leto
  • 2011 Uspešna prijava, projekt sprejet na UO LAS in potrjen LIN s strani MKGP
  • 2011 - 2012 – izvajanje projekta

 

Izvajalec projekta: RAGOR, partnerji v projektu: udeležene občine

 

Predhodne izkušnje: 2008-2010 so v projektu sodelovali: KS Dovje, Gorje, Kranjska gora, Žirovnica, Radovljica, Bled, Jesenice, Preddvor Hiše so oz. bodo opremili z glinenimi tablicami s hišnimi imeni ter izdali knjižice za posamezno občino s kratko predstavitvijo izvornega hišnega imena

 

Način poteka projekta: delovna skupina sestavljajo strokovnjaki iz različnih področjih (slavistično, zgodovinsko); izvor imen raziščejo na področju, ki je določen v projektu posamezne občine; raziščejo se Arhivi RS, župnijski arhivi, obisk domačinov, povezava s Slovenskim rodoslovnim društvom; v projekt vključujejo tudi osnovnošolce na območju, ki ga raziskujejo. Na ta način želijo mladim približati lokalno tradicijo in kulturo.

 

Enotna merila raziskave: V okviru projekta so določili enotna merila za določanje imen, način pisanja ter raziskovanje izvora imena (izvor imena – hišno ime ter izvor imena - je moralo nastati pred II. svetovno vojno). Prav tako so določena enotna merila za pisanje imen: Pr ŠPÁN (naglas na prvem samoglasniku, brez narečnega napisa)

 

Cilj projekta: raziskati domača imena na določenem območju znotraj posamezne občine kot del kulturne in jezikovne dediščine slovenskega podeželja, ki se pozablja

 

Rezultat: raziskana hišna imena z njihovim izvorom ter glinaste ali lesene tablice z grbom občine z napisanim hišnim imenom; natisnjena knjižica s popisom in opisom hišnih imen z zgodbami o njihovem nastanku. Prispevek k urejenosti kraja. Raziskana hišna imena so vpisana v spletni leksikon Slovenskega rodoslovnega društva ter v Geografski informacijski sitem (GIS); možna je aplikacija v PISO. Vnos hišnih imen v enotno bazo hišnih imen Gorenjske.

 

V projektu je vključeno: raziskava imen, izdelava napisnih tablic, izdaja knjižice za posamezno občino v nakladi okoli 300 kosov, montaža tablic

 

Napisne tablice: občina se lahko odloči med dvema tipoma: a. glineni tip: ovalne oblike, z vtisnjenim grbom občine ter hišnim imenom; 50 let garancije (8 EUR+montaža=všteto v projekt) b. leseni tip: dražja od glinene; manj odporna na vremenske pogoje (16EUR (?)) Do sedaj vključene občine so se odločile za glineni tip tablice.

 

Knjižica: za vsako občino posebej se izdela knjižica točno določenega formata; vsebuje kratek opis izvora posameznega imena s krajšo zgodbo, če je znana; vključene so tudi starejše fotografije. Vsaka občina določi barvo okrasne pasice.

 

barvo

okrasne

pasica

določi

občina

 

 

 

KAKO SE PRI

VAS REČE?

 

(stanardna oblika)

 

 

Standarizirana oblika in velikost knjižice; to omogoča posamezni občini, da če sodeluje v projektu večkrat, prejme vedno enako obliko knjižice z enakim designom

Izbor raziskovanega območja: posamezni občini je prepuščeno, da določi na katerem območju (kraj, krajevna skupnost, naselje) bi želela izvesti operacijo.

Iz izkušenj v dosedanjih operacijah je smiselno izbrati območje, kjer je predvidena največja možnost pojava starih imen. Izbor območja, kjer prevladujejo novodobne gradnje, ni smiselno. Občina lahko v letu 2010 prijavi en del svojega območja. V letu 2011 pa v okviru operacije z enakim nazivom lahko ponovno kandidira za drugo izbrano območje znotraj svoje občine .

 

Velikost raziskovanega območja: V operaciji je mogoče v enem letu raziskati med 500 do maksimalno 700 hiš na izbranem območju občine, zato število hišnih številk, vključenih v raziskavo naj ne presega števila 700 na izbranem območje.

 

Financiranje operacije:

Bremenitev proračuna občine:

 

80% - iz projekta (refundirana sredstva)

            20% - iz proračuna občine

 

Stroški so razdeljeni glede na število hišnih številk naselij.

V okviru Leader projekta je začetni vložek s strani občine 100% vrednosti prijavljenega projekta, refundirano prejme v višini 80% vrednosti.

Finančna opredelitev operacije je ovrednotena na število hiš, ki bodo raziskana v določenem območju. Primer: če je npr. znotraj izbranega območja npr. 600 hišnih številk, potem je finančna opredelitev določena glede na število hišnih številk in ne na število odkritih imen.

 

PRIKAZ FINANČNE BREMENITVE PRORAČUNA OBČINE

 

NAKAZILO OBČINE

 

KONEC 2011

I. FAZA NAKAZILA S STRANI OBČINE

OBČINA NAKAŽE cc 50% VREDNOSTI CELOTNEGA PROJEKTA

PRVA POLOVICA 2012

II. FAZA NAKAZILA S STRANI OBČINE

OBČINA NAKAŽE cc 50% VREDNOSTI CELOTNEGA PROJEKTA

 

REFUNDACIJA SREDSTEV OBČINI

 

I. ČETRTINA 2012

OBČINA PREJME V ROKU 6 MESECEV OD DATUMA PRVEGA NAKAZILA REFUNDIRANO NAKAZILO, IN SICER PO VLOŽITVI VLOGE VODILNEGA PARTNERJA

OBČINA PREJME REFUNDIRANIH 80% NAKAZANIH SREDSTEV IZ I. FAZE

KONEC LETA 2012

OBČINA PREJME V ROKU 6 MESECEV OD DATUMA PRVEGA NAKAZILA REFUNDIRANO NAKAZILO, IN SICER PO VLOŽITVI VLOGE VODILNEGA PARTNERJA

OBČINA PREJME REFUNDIRANIH 80% NAKAZANIH SREDSTEV IZ II. FAZE

 

Primer: v projekt je vključenih 500 hišnih številk – prispevek občine cca. 9.000 EUR, povračilo 5.400 EUR, dejanski strošek občine 3.600 EUR

 

Stroški lastnikov raziskanih hišnih imen: lastniki nimajo v okviru operacije nobenih stroškov; podajo le pisno dovoljenje za montažo tablice na fasado hiše. Do tablic so upravičeni vsak hišni naslov z izvornim imenom, vendar je montaža možna le s pisnim dovoljenjem lastnika. Iz izkušenj se okoli 60% lastnikov odloči za montažo, ki pa ni obvezna.

 

Poročilo predstavitve: Simona Vodlan, 29. marec 2010

Tablice s hišnimi imeni so že prejela naselja Adergas, Trata pri Velesovem, Velesovo, Češnjevek, Praprotna Polica, Dvorje, Grad, Pšata, Stiška vas, Ambrož pod Krvavcem, Apno, Ravne, Sidraž, Sveti Lenart, Šenturška Gora in Štefanja Gora.

 

Kako se pri vas reče?

Kako se pri vas reče?

Izdelava spletne trgovine
Idejna zasnova in oblikovanje spletne strani: Agencija Forward, Google Partner
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih