Skoči do osrednje vsebine

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO CERKLJE

 

Cesta v Polico 41, 4207 Cerklje

E: info@pgd-cerklje.si 

W: www.pgd-cerklje.si

 

Predsednik

Primož Močnik

E-mail: primoz.mocnik@pgd-cerklje.si

 

Poveljnik

Jan Kožuh

E-mail: jan.kozuh@pgd-cerklje.si

 

PGD Cerklje na Gorenjskem je član Gasilske zveze Cerklje na Gorenjskem. Po sprejeti kategorizaciji enota spada v 3. kategorijo, skupaj z enoto PGD Zgornji Brnik (2. kategorija) tvori osrednjo občinsko enoto, ki zagotavlja požarno varnost na področju celotne Občine Cerklje na Gorenjskem. Reakcijski čas (izvoz iz orodišča) enote je po uredbi pet minut, v realnosti dosegamo čas med 3 in 4 minute.
V društvo so vključeni člani iz 8 vasi (Grad, Dvorje, Pšata, Poženik, Šmartno, Pšenična Polica, Vasca in Cerklje).
 

Kronika društva 1892-2010

Gasilsko društvo je bilo ustanovljeno 7. avgusta 1892. Pobudnik ustanovitve gasilskega društva v Cerkljah je bil tedanji župan, nadučitelj, organist, skladatelj in gostilničar Andrej Vavken.


Gasilci so skozi svoja leta delovanja pridobili in zamenjali kar nekaj opreme. Že pred ustanovitvijo društva so v l. 1892 Cerkljani kupili brizgalno in nekaj potrebnega orodja, leta 1900 pa so gasilci pod vodstvom Andreja Kmeta, tedanjega načelnika in nadučitelja, postavili svoj prvi dom.


V letu 1909 so kupili nekaj cevi in voz za prevoz moštva in opreme, nato pa vse do leta 1929 ni bilo nobenih poročil o delu in življenju društva. Zapisano je, da je leta 1929 kupilo prvo motorno brizgalno znamke Rosenbauer. Leta 1952 je prišlo do obnovitve in razširitve gasilskega doma. Dom je ostal v takšni obliki vse do l. 1972, ko so mu obnovili fasado in leto kasneje dogradili še prizidek.


Cerkljani so se odločili za nakup nove brizgalne v l. 1957. Že čez 12 let, l. 1969, je sledil prevzem nove, tedaj moderne črpalke Rosenbauer. Gasilci so l. 1970 prevzeli nov kombi IMV 1600. Vozilo jim je omogočilo hitrejši prihod na požarišče in s tem večjo možnost za učinkovito ukrepanje.


Leta 1982 so se gasilci podrli stari dom in se lotili gradnje in opremljanja novega doma. Slavnostna otvoritev doma je bila 12. julija 1987, združena s 95-letnico društva. Dokončno zunanjo podobo je dom dobil l. 1992, ko je bil na stolpu izdelana edinstvena podoba svetega Florjana, delo člana Štefana Močnika.


Leta 1988 so v igri na srečo Plamen dobili nov kombi TAM 80. Istega leta je bilo tudi prvič izvedeno tekmovanje Barletov memorial, ki ga izvajajo še danes.


19. Septembra 1993 je bilo v operativno rabo dano vozilo STEYR 680, ki je bilo uvoženo iz Avstrije. To vozilo je še vedno popolnoma operativno in si ga lahko ogledate v njihovi garaži.


Leta 1994 je enota PGD Cerklje postala osrednja občinska operativna enota.
Na začetku leta 1995 se je društvo poslovilo od starega IMV-jevega kombija, kupljena je bila Lada Niva, ki so jo preuredili v poveljniško vozilo. Slovesnost ob prevzemu je bila združena z razvitjem prapora, ki je nadomestil starega še iz l. 1954.


23. septembra 2001 je bila opravljena slovesna predaja avtocisterne Renault Kerax (GVC 24/50).


V letu 2003 so zamenjali kombi TAM 80, ki ga je nadomestil FIAT Ducato (GVM-1), naslednje leto pa je Jeep Cherokee Sport zamenjal Lado Nivo. V prtljažnik je bilo nameščene več zaščitne in reševalne opreme, v letu 2006 tudi avtomatski defibrilator ter toplotna (IR) kamera.


12. maja 2006 je bil položen temeljni kamen za izgradnjo novega gasilskega doma. 
Slovesna otvoritev doma, s katero smo počastili 115 let obstoja društva, je bila 13. maja 2007. Zahvala za izpolnjeno obljubo in uspešen zaključek projekta gre županu, g. Francu Čebulju, Občinskemu svetu in občinski upravi.


V letu 2008 je društvo ob novem gasilskem domu postavilo podobo sv. Florjana, izdelano v enaki tehniki kot na stolpu starega doma. Avtor podobe je Štefan Močnik.
Poleg večjih projektov gasilci ves čas obstoja skrbijo za zaščitno opremo in redna izobraževanja, s čimer poskrbijo za ustrezno usposobljenost in uspešno delovanje.

 

Vir: Ob 100-letnici, Jožef Močnik, GD Cerklje, 1992 in Kronika PGD Cerklje, Marjan Luskovec, PGD Cerklje, 2011

Izdelava spletne trgovine
Idejna zasnova in oblikovanje spletne strani: Agencija Forward, Google Partner
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih