Skoči do osrednje vsebine

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO ZGORNJI BRNIK

 

Kontakt

Zgornji Brnik 8, 4207 Cerklje

E: pgd.zgornji.brnik@siol.net

 

Predsednik

Aleš Jenko (041 912 866, ales.marija@t-2.si)

 

Poveljnik

Uroš Frelih (041 275 445, frelih.uros@gmail.com)

 

Blagajnik

Boštjan Galjot (041 364 466, bostjan.galjot@gmail.com)

 

Tajnik

Uroš Globočnik (041 369 163, uros.globocnik@agromehanika.si)

 

Operativna enota PGD Zgornji Brnik je razvrščena v 2. kategorijo enot in je s sklepom župana določena za pomoč osrednji gasilski enoti PGD Cerklje pri opravljanju nalog gašenja in reševanja ob požarih, preventivnih nalog varstva pred požari ter določenih nalog zaščite in reševanja ljudi ter premoženja ob naravnih in drugih nesrečah v občini Cerklje.

 

Leta 1908 je 20 vaščanov na pobudo Jožeta Burgarja ustanovilo prostovoljno gasilsko društvo Zgornji B(e)rnik. Že v letu 1910 so zgradili prvi gasilski dom. Leta 1923 so iz Prage pripeljali ročno brizgalno, ki jo še danes uporabljajo na vsakoletnem Barletovem memorialu Rosenbauer-jevo in leta 1994 sedanjo Ziglerjevo brizgalno.

V letu 1977 je društvo dobilo svoj prvi kombi. Velika pridobitev za društvo je bila v letu 1996, ko so iz Nizozemske pripeljali rabljeno gasilsko tovorno vozilo Mercedes z 2000 l cisterno za vodo in visokotlačno črpalko. Najnovejši kombi Fiat Ducato za prevoz moštva pa so slovesno blagoslovili v 2003 ob 95 letnici obstoja društva.


Število članov društva je od ustanovnih 20 vseskozi naraščalo, tako da jih je danes včlanjenih že 357 od tega 119 žensk in 238 moških. Lahko rečemo, da je vsaki drugi vaščan gasilec. Večinoma so to zgolj podporni člani. Pribljižno 100 pa jih je aktivnih. Operativnih čalnov in članic je okrog 60. Tudi za prihodnost društva ni potrebno skrbeti, saj na tekmovanjih in vajah pridno sodeluje skoraj 70 mladih - pijonirjev in mladincev.

 

V PGD Zgornji Brnik vseskozi stremimo k višanju nivoja usposobljenosti, tako s pridobivanjem sodobne tehnične opreme, kot tudi s stalnim strokovnim izobraževanjem. Člani in članice se udeležujejo tečajev za pridobivanje činov in gasilskih nazivov. Poleg ostalih imamo v društvu kar nekaj gasilskih častnikov in višjih častnikov. Lepo število članov pa ima opravljene tečaje za pridobitev gasilskih specialnosti: strojnik, uporaba dihalnih naprav, gasilski sodnik, gasilski predavatelj, gašenje požarov s pomočjo helikopterja in lahkih letal.

Svoje znanje člani in članice preverjajo na gasilskih vajah in drugih usposabljanjih po programu, ki ga pripravi štab operative društva.

 

Pri gasilskih tekmovanjih gre za posrečeno kombinacijo gasilskega usposabljanja, športne aktivnosti in družabnosti. V našem društvu imamo ekipe skoraj v vseh kategorijah, od pionirskih, mladinskih, članskih do veteranov. Prizadevno treniranje tekmovalcev in trud mentorjev ni brez uspeha, saj enote PGD Zgornjega Brnika v zadnjih letih pobirajo lepo število pokalov na meddruštevih tekmah, tekmovanjih GZ Kranj in regijskih tekmovanjih. Na letošnjem tekmovanju GZ Kranj v Dvorjah se je vseh osem nastopajočih ekip uvrstilo med prve tri in s tem tudi na regijsko (gorenjsko) tekmovanje, ki bo jeseni. Med največje tekmovalne uspehe pa vsekakor sodijo uvrstitve na državna gasilska tekmovanja, kar je v zadnjem obdobju uspelo našim članom B, članom A, članicam A pa kar dvakrat - tudi na zadnje državno prvenstvo, ki je bilo leta 2002 v Moravskih Toplicah.

Nikakor pa ne gre prezreti tudi uspehov, ki jih naše pionirske in mladinske ekipe dosegajo na orientacijskih tekmovanjih in gasilskih kvizih.    

 

Člani in članice našega društva se poleg »resnega« dela ob najrazličnejših priložnostih radi tudi poveselimo. Tako organiziramo piknike, izlete, pogostitve ob občnem zboru in proslavah, ... Naši pionirji in mladinci se udeležujejo mladinskih taborov v Marindolu, članice in veterani pa svojih srečanj gorenjske regije. Zanimive so tudi gasilske »šrange«, ki jih pripravimo ob poroki našega člana ali članice.

Naš gasilski dom pa je vedno na razpolago tudi za ostale vaške dejavnosti: proslave, zbore krajanov, volitve, ... in je kot tak dejansko središče družbenega življenja v vasi.

Izdelava spletne trgovine
Idejna zasnova in oblikovanje spletne strani: Agencija Forward, Google Partner
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih