- domov
- Tematske poti
- Ribja avantura
Ribja avantura – nova tematska pot
Ribja avantura je interaktivna učna pot, ki obsega 6 točk v okolici Cerkelj na Gorenjskem, kjer lahko obiskovalci spoznajo pomen ribolova, ribogojstva in ribje kulinarike v povezavi z kulturno in naravno dediščino območja.
Pot obsega približno 14 kilometrov, obiskovalci pa jo lahko najbolje izkusijo s kolesom ob prijetnem vremenu.
Vsaka točka predstavlja kratko zgodovino oziroma naravno posebnost lokacije in vsebuje kvize, uganke in mini-igre v obogateni resničnost, namenjene popestritvi in učenju skozi zabavo. Točke so opremljene tudi z vizualnim materialom, fotografijami, ilustracijami ter audio posnetki govora.
Vsaka točka deluje samostojno in jih ni potrebno obiskati v točno predpisanem zaporedju. Pot je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Za najboljšo izkušnjo priporočamo uporabo na mobilni napravi. Za vodenje na zemljevidu, je potrebno omogočiti delitev lokacije.
Odpri pot s klikom na spodnjo fotografijo.

Izobraževalna ribja avantura: od narave do mize
Projekt »Izobraževalna ribja avantura: od narave do mize« se izvaja v okviru programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo v Republiki Sloveniji za obdobje 2021 – 2027.
Sklad: Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo 2021-2027 – ESPRA 2021-2027
Trajanje projekta: marec 2025 – december 2026
Partnerji: Jezeršek gostinstvo d.o.o., podružnica Dvor Jezeršek, Zavod za turizem Cerklje, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Kranj, KGZS-Zavod KR, VODOMEC D.O.O.
Skupna vrednost projekta (neto upravičeni stroški + DDV): 277.319,31 €, od tega 192.797,52 € iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo in iz proračuna Republike Slovenije (85%).
Namen projekta "Izobraževalna ribja avantura: od narave do mize" je, na podlagi prepoznanih izzivov trajnostnega razvoja prehranskega sistema in nizke ozaveščenosti o pomenu ribogojstva na območju LAS Gorenjske ribe, v partnerski izvedbi štirih formalnih in več neformalnih partnerjev, ki razpolagajo s ključnimi znanji, pristojnostmi in izkušnjami, prispevati k preseganju teh ovir ter izkoristiti razvojne priložnosti lokalne akvakulture. Glavni učinek projekta je dvig razumevanja in uporabe zdrave, lokalne ribje prehrane med prebivalci, s posebnim poudarkom na ranljivih ciljnih skupinah, hkrati pa projekt krepi potencial lokalnega gospodarskega razvoja in ustvarjanja novih priložnosti vzdolž verige od ribogojca do krožnika porabnika.
CILJI PROJEKTA:
- Spodbujanje zdravega življenjskega sloga med različnimi ciljnim skupinami
- Razvoj podjetniških veščin med mladimi in ribogojci ter novo delovno mesto
- Povečanje okoljske ozaveščenosti in trajnostnega vedenja ter promocija ribjih jedi
|
AKTIVNOSTI PROJEKTA:
- Vodenje, koordinacija in promocija projekta ter skrb za redno obveščanje partnerjev, ciljnih skupin in širše javnosti o poteku in rezultatih operacije na območju LAS Gorenjske ribe;
- Razvoj, testiranje in optimizacija novih ribjih jedi in izdelkov na osnovi lokalnih rib in okusov ciljnih skupin, z vključevanjem kuharskih mojstrov in nutricionistov ter pripravo zbirke receptov za lokalne skupnosti in ustanove;
- Dopolnitev in nadgradnja infrastrukture za dolgoročen razvoj ribje prehrane, vključno z modernizacijo učnega centra, kuhinjske opreme, IT-tehnologij in digitalnih vsebin za izvajanje praktičnih delavnic in usposabljanj;
- Razvoj in pilotna izvedba digitalne krožne učne poti »Ribja avantura« na območju vodnih virov, z interaktivnimi vsebinami za osnovnošolce, učitelje in druge obiskovalce ter podporno informativno gradivo;
- Razvoj in izvedba izobraževalnega in ozaveščevalnega programa za otroke, mladostnike in druge ranljive skupine, s poudarkom na zdravih prehranjevalnih navadah, pomenu lokalne ribje prehrane, akvakulture in ribogojstva;
- Razvoj in izvedba strokovnega programa za ribogojce na območju LAS Gorenjske ribe, usmerjenega v trajnostno ribogojstvo, nove tehnologije, trženje rib in izmenjavo najboljših praks med strokovnjaki;
- Razvoj in izvedba programa kulinaričnih delavnic za različne ciljne skupine (družine, ženske, starejši), s poudarkom na pripravi zdravih ribjih jedi, praktičnem učenju in spodbujanju redne uporabe rib v prehrani;
- Oblikovanje in nadgradnja digitalnih vsebin (video recepti, interaktivna učna gradiva, e-gradiva) za podporo izobraževalnim programom in promociji lokalne ribje prehrane na spletnih straneh in družbenih omrežjih;
- Vzpostavitev novega delovnega mesta za razvoj in koordinacijo digitalnih vsebin ter podporo pri izvajanju izobraževalnih, promocijskih in partnerskih aktivnosti projekta;
- Izračun ogljičnega odtisa ribjih jedi in digitalne krožne učne poti ter priprava priporočil za zmanjšanje vplivov na okolje in krepitev trajnostnih praks v ribogojstvu in kulinariki;
- Evalvacija, poročanje in utrjevanje rezultatov projekta, vključno s pripravo končnega poročila, prenosom znanja med deležnike ter načrtovanjem nadaljnjih aktivnosti in sodelovanj po zaključku operacije;
- Organizacija uvodnega in zaključnega dogodka za predstavitev ciljev, poteka in ključnih rezultatov projekta širši javnosti, lokalnim skupnostim in strokovnim deležnikom.
|
REZULTATI PROJEKTA:
- Razvoj trajnostnega prehranskega sistema: Povečanje zavedanja o pomenu akvakulture in trajnostnega ribogojstva ter zdrave prehrane (razvoj novih ribjih jedi, recepture itd.), kar bo pripomoglo k povečanju lokalne proizvodnje ter prispevalo k trajnostnemu razvoju v lokalni skupnosti.
- Promocija in dodana vrednost ribjim jedem: Promocija ribjih jedi in uvajanje inovativnih kulinaričnih pristopov, ki vključujejo uporabo svežih rib ter lokalnih sestavin, kar bo okrepilo tržne možnosti in izboljšalo konkurenčnost lokalnih proizvajalcev.
- Širitev in modernizacija učnega centra: Širitev učnega centra za pripravo ribjih jedi bo omogočila sodobne kulinarične delavnice in digitalne vsebine, s ciljem zagotavljanja kakovostnega in učinkovitega izobraževanja ter aktivne vključitve različnih ciljnih skupin.
- Zdrav način življenja: Spodbujanje zdravega življenjskega sloga z izobraževalnimi učnimi potmi (spoznavanje življenjskega cikla ribe od narave do mize) in spodbujanje okolju prijaznih praks tudi z uporabo e-koles. To bo pripomoglo k promociji trajnostne mobilnosti ter aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi, kar je ključnega pomena za zdravje in dobrobit skupnosti ter za zmanjšanje ogljičnega odtisa.
- Ohranitev delovnih mest in novo delovno mesto: S ciljem spodbujanja zaposlovanja, izboljšanja znanja in veščin prebivalcev ter povečane uporabe lokalnih virov. Sinergije s preteklimi projekti bodo dosežene skozi sodelovanje z obstoječimi partnerji in vključevanje novih deležnikov. Dodana vrednost projekta bo vidna v izboljšani kakovosti življenja, povečani ozaveščenosti o trajnostnem razvoju in okrepljeni lokalni ekonomiji.
|
Program za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo v Republiki Sloveniji za obdobje 2021 - 2027.
Povezave: Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (EMFAF)
Evropska sredstva: Portal