Skoči do osrednje vsebine

Ribja avantura – nova tematska pot

 

Ribja avantura je interaktivna učna pot, ki obsega 6 točk v okolici Cerkelj na Gorenjskem, kjer lahko obiskovalci spoznajo pomen ribolova, ribogojstva in ribje kulinarike v povezavi z kulturno in naravno dediščino območja.

 

Pot obsega približno 14 kilometrov, obiskovalci pa jo lahko najbolje izkusijo s kolesom ob prijetnem vremenu.
Vsaka točka predstavlja kratko zgodovino oziroma naravno posebnost lokacije in vsebuje kvize, uganke in mini-igre v obogateni resničnost, namenjene popestritvi in učenju skozi zabavo. Točke so opremljene tudi z vizualnim materialom, fotografijami, ilustracijami ter audio posnetki govora.

 

Vsaka točka deluje samostojno in jih ni potrebno obiskati v točno predpisanem zaporedju. Pot je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Za najboljšo izkušnjo priporočamo uporabo na mobilni napravi. Za vodenje na zemljevidu, je potrebno omogočiti delitev lokacije.

 

Odpri pot s klikom na spodnjo fotografijo. 

 

Ribja Avantura Klikni in igraj

 

 

 

Izobraževalna ribja avantura: od narave do mize

 

Projekt »Izobraževalna ribja avantura: od narave do mize« se izvaja v okviru programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo v Republiki Sloveniji za obdobje 2021 – 2027.

 

Sklad: Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo 2021-2027 – ESPRA 2021-2027

Trajanje projekta: marec 2025 – december 2026

Partnerji: Jezeršek gostinstvo d.o.o., podružnica Dvor Jezeršek, Zavod za turizem Cerklje, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Kranj, KGZS-Zavod KR, VODOMEC D.O.O.

 

Skupna vrednost projekta (neto upravičeni stroški + DDV): 277.319,31 €, od tega 192.797,52 € iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo in iz proračuna Republike Slovenije (85%).

 

Namen projekta "Izobraževalna ribja avantura: od narave do mize" je, na podlagi prepoznanih izzivov trajnostnega razvoja prehranskega sistema in nizke ozaveščenosti o pomenu ribogojstva na območju LAS Gorenjske ribe, v partnerski izvedbi štirih formalnih in več neformalnih partnerjev, ki razpolagajo s ključnimi znanji, pristojnostmi in izkušnjami, prispevati k preseganju teh ovir ter izkoristiti razvojne priložnosti lokalne akvakulture. Glavni učinek projekta je dvig razumevanja in uporabe zdrave, lokalne ribje prehrane med prebivalci, s posebnim poudarkom na ranljivih ciljnih skupinah, hkrati pa projekt krepi potencial lokalnega gospodarskega razvoja in ustvarjanja novih priložnosti vzdolž verige od ribogojca do krožnika porabnika.

 

CILJI PROJEKTA:

 

  • Spodbujanje zdravega življenjskega sloga med različnimi ciljnim skupinami
  • Razvoj podjetniških veščin med mladimi in ribogojci ter novo delovno mesto
  • Povečanje okoljske ozaveščenosti in trajnostnega vedenja ter promocija ribjih jedi

 

AKTIVNOSTI PROJEKTA:

 

  • Vodenje, koordinacija in promocija projekta ter skrb za redno obveščanje partnerjev, ciljnih skupin in širše javnosti o poteku in rezultatih operacije na območju LAS Gorenjske ribe;
  • Razvoj, testiranje in optimizacija novih ribjih jedi in izdelkov na osnovi lokalnih rib in okusov ciljnih skupin, z vključevanjem kuharskih mojstrov in nutricionistov ter pripravo zbirke receptov za lokalne skupnosti in ustanove;
  • Dopolnitev in nadgradnja infrastrukture za dolgoročen razvoj ribje prehrane, vključno z modernizacijo učnega centra, kuhinjske opreme, IT-tehnologij in digitalnih vsebin za izvajanje praktičnih delavnic in usposabljanj;
  • Razvoj in pilotna izvedba digitalne krožne učne poti »Ribja avantura« na območju vodnih virov, z interaktivnimi vsebinami za osnovnošolce, učitelje in druge obiskovalce ter podporno informativno gradivo;
  • Razvoj in izvedba izobraževalnega in ozaveščevalnega programa za otroke, mladostnike in druge ranljive skupine, s poudarkom na zdravih prehranjevalnih navadah, pomenu lokalne ribje prehrane, akvakulture in ribogojstva;
  • Razvoj in izvedba strokovnega programa za ribogojce na območju LAS Gorenjske ribe, usmerjenega v trajnostno ribogojstvo, nove tehnologije, trženje rib in izmenjavo najboljših praks med strokovnjaki;
  • Razvoj in izvedba programa kulinaričnih delavnic za različne ciljne skupine (družine, ženske, starejši), s poudarkom na pripravi zdravih ribjih jedi, praktičnem učenju in spodbujanju redne uporabe rib v prehrani;
  • Oblikovanje in nadgradnja digitalnih vsebin (video recepti, interaktivna učna gradiva, e-gradiva) za podporo izobraževalnim programom in promociji lokalne ribje prehrane na spletnih straneh in družbenih omrežjih;
  • Vzpostavitev novega delovnega mesta za razvoj in koordinacijo digitalnih vsebin ter podporo pri izvajanju izobraževalnih, promocijskih in partnerskih aktivnosti projekta;
  • Izračun ogljičnega odtisa ribjih jedi in digitalne krožne učne poti ter priprava priporočil za zmanjšanje vplivov na okolje in krepitev trajnostnih praks v ribogojstvu in kulinariki;
  • Evalvacija, poročanje in utrjevanje rezultatov projekta, vključno s pripravo končnega poročila, prenosom znanja med deležnike ter načrtovanjem nadaljnjih aktivnosti in sodelovanj po zaključku operacije;
  • Organizacija uvodnega in zaključnega dogodka za predstavitev ciljev, poteka in ključnih rezultatov projekta širši javnosti, lokalnim skupnostim in strokovnim deležnikom.

 

REZULTATI PROJEKTA:

 

  • Razvoj trajnostnega prehranskega sistema: Povečanje zavedanja o pomenu akvakulture in trajnostnega ribogojstva ter zdrave prehrane (razvoj novih ribjih jedi, recepture itd.), kar bo pripomoglo k povečanju lokalne proizvodnje ter prispevalo k trajnostnemu razvoju v lokalni skupnosti.
  • Promocija in dodana vrednost ribjim jedem: Promocija ribjih jedi in uvajanje inovativnih kulinaričnih pristopov, ki vključujejo uporabo svežih rib ter lokalnih sestavin, kar bo okrepilo tržne možnosti in izboljšalo konkurenčnost lokalnih proizvajalcev.
  • Širitev in modernizacija učnega centra: Širitev učnega centra za pripravo ribjih jedi bo omogočila sodobne kulinarične delavnice in digitalne vsebine, s ciljem zagotavljanja kakovostnega in učinkovitega izobraževanja ter aktivne vključitve različnih ciljnih skupin.
  • Zdrav način življenja: Spodbujanje zdravega življenjskega sloga z izobraževalnimi učnimi potmi (spoznavanje življenjskega cikla ribe od narave do mize) in spodbujanje okolju prijaznih praks tudi z uporabo e-koles. To bo pripomoglo k promociji trajnostne mobilnosti ter aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi, kar je ključnega pomena za zdravje in dobrobit skupnosti ter za zmanjšanje ogljičnega odtisa.
  • Ohranitev delovnih mest in novo delovno mesto: S ciljem spodbujanja zaposlovanja, izboljšanja znanja in veščin prebivalcev ter povečane uporabe lokalnih virov. Sinergije s preteklimi projekti bodo dosežene skozi sodelovanje z obstoječimi partnerji in vključevanje novih deležnikov. Dodana vrednost projekta bo vidna v izboljšani kakovosti življenja, povečani ozaveščenosti o trajnostnem razvoju in okrepljeni lokalni ekonomiji.

 

Program za izvajanje evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo v Republiki Sloveniji za obdobje 2021 - 2027. 

 

Povezave: Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (EMFAF) 

 

Evropska sredstva: Portal

Izdelava spletne trgovine
Idejna zasnova in oblikovanje spletne strani: Agencija Forward, Google Partner
Add this code before the closing tag
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?