Skoči do osrednje vsebine

TRADICIONALNE PRIREDITVE

 

 

Gourmet Cup na Krvavcu

 

Vrhunske kulinarične specialitete, številni domači in mednarodni kuharski virtuozi, obogatitev znanja na področju trendov in smeri razvoja v gostinstvu in kulinariki.

 

Skupaj se mamo fletno v Cerkljah

 

Kulturno-zabavna prireditev treh društev upokojencev iz Komende, Bukovice-Šinkov Turn in Cerkelj. S petjem, plesom, recitacijami in skeči se društva predstavijo in nasmejejo občinstvo.

 

Šolar na smuči na Krvavcu

 

Slovenski projekt smučarskega ozaveščanja šolskih otrok s ciljem popularizacije smučanja med otroki. V akciji vsako leto sodeluje več kot 2000 otrok, ki se s smučišč vračajo z novo življenjsko izkušnjo. Akcija omogoča brezplačen, voden smučarski dan na snegu. Ambasador akcije je Jure Košir, častni pokrovitelj pa predsednik države Borut Pahor.

 

 

 

Pustna povorka Šenčurskih Godlarjev v Cerkljah

Društvo Godlarji iz Šenčurja vsako leto organizirajo pustno povorko, ki je največja pustna prireditev na Gorenjskem. Pustna vozila izdeluje preko 20 članov, na sami povorki pa sodeluje od 250 do 300 ljudi. Vsako leto se pustna povorka predstavi tudi v centru Cerkelj.

Pustna-povorka

 

Pustni Živ žav v Adergasu in Poženiku

Kulturno umetniško društvo Pod lipo Adergas vsako leto za pusta pripravi pustni živ žav s plesom in zabavo, Dramska skupina Pod Stražo pa v Poženiku poleg rajanja pripravi tudi kres.

 

Pokalno tekmovanju v spajanju sesalnega voda in tekmovanje napadalcev v Cerkljah

Prostovoljno gasilsko društvo Zalog pri Cerkljah vsako leto razpisuje za člane in članice tekmovanje za prehodni pokal Gasilske zveze Slovenije v spajanju sesalnega voda. Tekmuje se po sistemu izpadanja na dveh vzporednih progah. Vsaka ekipa dela vajo dvakrat. Upošteva se najboljši rezultat vaje. Ekipa z boljšim rezultatom se direktno uvrsti v naslednji krog tekmovanja.

 

 

 

Razstava velikonočnih in pomladnih aranžmajev v Petrovčevi hiši v Cerkljah

Zavod za turizem Cerklje v sodelovanju z društvi in posamezniki pred veliko nočjo pripravi tradicionalno velikonočno razstavo. Razstava ponuja veliko več kot le ogled aranžmajev, saj svoje prispevajo mladi in stari ter tako iz generacije v generacijo prenašajo znanje in tradicijo. Razstavo vsako leto pospremi kulturni program ob odprtju, ki nam na različne načine predstavi običaje ob veliki noči.

 

Razstava velikonočnih in pomladnih aranžmajev

 

Prireditve ob materinskem dnevu v Adergasu, Poženiku in na Zgornjem Brniku

Različna kulturna društva v občini ob materinskem dnevu pripravijo prireditve za praznik, da se zahvalijo in počastijo tako mame kot očete za njihov trud.

 

Gregorjevo na Gradu Strmol

Praznovanju gregorjevega z otroško delavnico izdelovanja ladjic, ki jih simbolično spustijo po Strmolskem jezeru.

 

Podarim ti pesem v Cerkljah

Dobrodelni koncert Osnovne šole Davorina Jenka Cerklje, kjer mladi glasbeniki, pevci in plesalci predstavijo pester glasbeni program. Vsako leto nastopi več kot sto nastopajočih. Z zbranimi sredstvi obogatijo šolski sklad.   

 

 

Luža Contest ob zaključku smučarske sezone na Krvavcu

Vikend deskarskih in smučarskih akrobacij, poln zabave, adrenalina, snega in zimsko-pomladnih radosti, s katerim se na Krvavcu zaključuje zimska sezona.

 

Večer folklore v Cerkljah

Kulturno društvo Folklora Cerklje vsako leto organizira prireditev Večer folklore, na katero povabijo folklorne skupine iz različnih pokrajin Slovenije, da obiskovalcem predstavijo njihove tradicionalne plese.

 

Večer folklore v Cerkljah

 

Valucanje in sekanje pirhov v Adergasu

Valucanje in sekanje pirhov je tradicionalno velikonočno opravilo, ki ga vsako leto pripravijo tudi v Adergasu.

 

 

Prvomajsko kresovanje na Štefanji Gori in podelitev nagrad najvztrajnejšim pohodnikom

Kmečki turizem pri Mežnarju vsako leto večer pred prvim majem organizira tradicionalno prvomajsko kresovanje na Štefanji Gori. Na praznik pa podelijo nagrade najbolj vztrajnim pohodnikom ter pripravijo druženje ob domačih jedeh.

 

Prvomajska budnica z Godbo Cerklje

Godba Cerklje na prvomajsko jutro vsako leto razveseli prebivalce vasi Občine Cerklje na Gorenjskem. S svojo budnico pričnejo že zgodaj zjutraj v Cerkljah, nato pa se odpravijo po posameznih vaseh občine.

 

Parada starodobnikov in motorjev

 

Parada poteka na prvomajski dan že več kot 60 let. Pričnejo v vasi Dvorje, nato pa se starodobniki, motorji in druga vozila zapeljejo po vaseh Občine Cerklje na Gorenjskem.

 

Parada starodobnikov in motorjev

 

Zbudi me za 1. maj v Zalogu pri Cerkljah

Dvodnevni zabavni program z večernima koncertoma popularnih glasbenih skupin ter popoldanskimi otroškimi animacijami.

 

12 ur košarke in 12 ur nogometa v Cerkljah

Tradicionalna prireditev, ki jo organizira Športno društvo Krvavec. Športne ekipe se pomerijo v košarki in malem nogometu.

 

 

 

Pobiranje kamenja na Krvavcu

Vsako obilnejše deževje izpira zemljo in na površju se pokažejo novi kamni, ki jih je potrebno odstraniti, da bi bile pašne razmere za živino ugodne. Z načrtnim odstranjevanjem kamenja in sejanjem trave se je močno povečala površina za pašo in poleti se na Krvavcu pase že več kot 300 glav živine. 

 

Barletov memorial v Cerkljah

France Barle je bil starosta in organizator slovenskega gasilstva. Rodil se je v Cerkljah na Gorenjskem. V spomin vsako lepo poteka gasilsko tekmovanje Barletov memorial, na katerem gasilci poleg drugih disciplin tekmujejo tudi z zelo staro ročno brizgalno.

 

barletov-memorial-junij

 

Hodim, da pomagam v Dvorjah

Humanitarno društvo Lions klub Brnik vsako leto prireja dobrodelni dogodek, na katerem zbirajo sredstva za rehabilitacijo otrok. Obiskovalci se lahko udeležijo nordijske hoje in družinskega, rekreativnega ter planinskega pohoda, dobrodelnega srečelova in animacij za otroke.

 

Pohod bosonogih na Šenturško Goro

Druga sobota v juniju je rezervirana za Pohod bosonogih na Šenturško goro. Start poti je na Jurčkovi dobravi, nadaljuje pa se po Komendski poti čez skalo na Šenturško Goro. Pot je pretežno gozdnata, le čez vas je asfaltirana cesta. Edino pravilo je, da mora vsak prehoditi pot bos.

 

Zaigrajmo v pomlad z Godbo Cerklje v Cerkljah

Godba Cerklje vsako pomlad v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah pripravi pomladni koncert z različnimi gosti.

 

Kravca s Krvavca Fest na Krvavcu

Rekreativno zabavni pohod s pastirji in kravami po pašnih poteh Krvavca, z bogatim spremljajočim programom, kravjo ruleto, pravo muziko po domače ter s tradicionalnimi pastirskimi malicami na več lokacijah. Namenjen je vsem ljubiteljem planšarstva, pohodništva, lepe narave, dobre domače hrane in zabave.

 

Fest po rokovem

 

Tekmovanje harmonikarjev na Krvavcu

Na 1600 metrih nadmorske višine se pomerijo tekmovalci in tekmovalke z diatonično harmoniko, obiskovalci pa lahko uživajo v prelepi okolici Krvavca in zvokih tega priljubljenega glasbila.

 

Dobrodelni nogometni turnir v Velesovem

Nogometni turnir, licitacija dresov znanih športnikov, srečelov, dobra pogostitev, za katero se lahko nameni svoj prostovoljni prispevek na samem dogodku. Zbrana sredstva se namenijo v dobrodelne namene.

 

Curkomet na Zgornjem Brniku

Curkomet je nogomet z gasilskimi cevmi in curkom vode. Vsaka ekipa ima dva ročnika, ekipa pa mora velikansko žogo v sedmih minutah spraviti v nasprotnikov gol. Po curkometu sledi veselica z živo muziko.

 

 

 

Oratorij v Cerkljah in Adergasu

Župnija Cerklje in župnija Adergas v počitniškem času za otroke organizirata enotedenski oratorij, na katerem ne manjka petja, smeha, zabavnih iger, skupne kateheze in ustvarjalnih delavnic.

 

 

 

 

Rokov sejem

Pester sklop športnih, zabavnih in kulturnih prireditev, združen pod skupnim imenom – Fest po rokovem z namenom ponuditi  privlačno in raznoliko ponudbo za različne okuse domačinov, obiskovalcev in turistov: stojnice z izdelki domače obrti, raznolike delavnice za otroke in odrasle, športne tekme, folklorni festival, večerna veselica.  

 

Fest po rokovem

 

Kolesarski vzpon za kralja in kraljico Krvavca

Športni dogodek se prične s startom v Dvorjah, nato pa kolesarji nadaljujejo pot na Krvavec. Proga je dolga 14 km, kolesarji pa prevozijo 1.050 metrov višinske razlike. Vsak udeleženec prejme spominsko medaljo in malico. Na dan vzpona je organiziran tudi pohod na Krvavec.

 

Fest po rokovem

 

Semenj in žegnanjska maša v kapeli Marije Snežne na Krvavcu

Prvo nedeljo po velikem šmarnu je v Plečnikovi kapeli Marije Snežne na Krvavcu semenj oziroma žegnanjska maša. V kapeli, ki so jo leta 1921 postavili po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, jo organizirata Pašni skupnosti Jezerca in Kriška planina.

 

Gorski dan na Krvavcu

 

Gorski dan je namenjen vsem ljubiteljem svežega zraka, rekreacije in seveda dobre družbe. Pripravljen je v dveh različicah, za pohodnike in za pohodnike s pridihom adrenalina. Pohod poteka od zgornje postaje žičnice do Zvoha, adrenalin pa pohodniki lahko sprostijo z aktivnostmi v Poletnem parku.

 

Pohod po poti spomina in tovarištva in spominska slovesnost na Štefanji Gori

Občinska organizacija združenja borcev za vrednote NOB Cerklje na Gorenjskem vsako leto organizira Pohod po Poti spomina in tovarištva in spominsko slovesnost na Štefanji Gori, ki je posvečena napadu na 2. grupo odredov in padle.

 

 

 

Praznovanje občinskega praznika Občine Cerklje na Gorenjskem z Osrednjo občinsko slovesnostjo, na kateri so podeljena tudi občinska priznanja in številnimi drugimi kulturnimi in športnimi dogodki (Turnir v kegljanju, malem nogometu in odbojki, Bose noge, Pohod po poti spomina in tovarištva na Planino jezerca, Košarkarski turnirji, Rokometne tekme, Letna razstava Klekljaric Lastovk, Junaki Krvavca).

 

 

 

Naj pridelek v Cerkljah

Kulturno-zabavna prireditev, kjer se za naj pridelek potegujejo pridelovalci buč, korenja, rdeče in krmilne pese, krompirja, nadzemne in podzemne kolerabe ter zelja. Najtežji, najlepši in največji pridelek v posamezni kategoriji prejme praktično nagrado. Na prireditvi so v okviru projekta »Moja dežela – lepa in gostoljubna« podeljena tudi občinska priznanja za najlepše urejene vasi, ulice, kmetije ter objekte v kategorijah stanovanjski, poslovni in turistični objekt.

Mednarodno košarkarsko tekmovanje za pokal Cerklje

Mednarodno košarkarsko tekmovanje pionirjev U15 za pokal Cerklje z udeležbo ekip iz Slovenije, Hrvaške, Litve, Španije in Italije.

 

 

 

Izdelava Adventnih venčkov v Cerkljah

Družinski in mladinski center Cerklje organizira izdelavo adventnih venčkov v njihovih prostorih.

 

 

 

Razstava jaslic in prazničnih aranžmajev v Petrovčevi hiši v Cerkljah

Petrovčeva hiša vsako leto decembra gosti tradicionalno razstavo jaslic, ki jo organizira Zavod za turizem Cerklje. V obeh nadstropjih je običajno na ogled okrog 20 postavitev jaslic različnih avtorjev. Osrednje mesto so zadnja leta zasedale Cerkljanske jaslice, ki jih je izdelal in postavil Avgust Starovašnik. Na jaslicah so bili postavljeni objekti, ki so ponazarjali znamenite stavbe v Občini Cerklje. S to razstavo ohranjamo dediščino in običaje naših krajev, saj se razstavi s svojimi izdelki običajno pridružijo tudi otroci iz vrtca in šole. 

 

Miklavžev sejem v Cerkljah

Pred Petrovčevo hišo se na dan odprtja razstave jaslic odvija Miklavžev sejem s predprazničnimi stojnicami, na katerih obiskovalce pričaka pestra ponudba s prazničnimi paketki medu in medenih izdelkov, z marmelado, sirupi, sokovi in zdravilnimi pripravki, z nakitom, modnimi kvačkaninami, klekljanimi in pletenimi izdelki, lesenimi izdelki, ročno porisano keramiko, obeski in drugim darilnim programom. Otroke obišče tudi sveti Miklavž s spremstvom.

 

Sveta maša in žegnanje konj na Štefanji Gori

Sveti Štefan je zavetnik konj in priprošnjik za zdravje vseh živali ter zaščitnik ljudi, ki imajo opravka s konji, sodarjev, zidarjev, kamnosekov, tkalcev in tesarjev. Blagoslavljanje konj je najbolj ohranjen spomin na svetnika. Konjeniško društvo Krvavec tako vsako leto pripravi žegnanje konj na Štefanji Gori, katerega se udeleži veliko število konjenikov iz domače občine in tudi iz sosednjih občin.

 

Dobrote iz špajze v Adergasu

Kulturno društvo Pod lipo Adergas skupaj z gospodinjami (tudi iz sosednjih vasi in okoliških krajev) pripravi prireditev Dobrote iz špajze. Mize se šibijo pod težo domačih dobrot, ki jih prispevajo gospodinje. Pred pokušino pa obiskovalci prisluhnejo še kulturnemu programu.   

 

Ski opening na Krvavcu

Začetek smučarske sezone na Krvavcu s pestrim programom in zabavnimi aktivnostmi.

 

Miklavževanja v Poženiku, Cerkljah in Adergasu

Miklavževanje je v vaseh Občine Cerklje na Gorenjskem tradicionalno. Kulturna društva ter vaščani vsako leto poskrbijo, da Miklavž s spremstvom razveseli vse otroke.

 

Božično novoletni koncert Policijskega orkestra v Cerkljah

Občina Cerklje na Gorenjskem svojim občanom v predprazničnem času podari koncert Policijskega orkestra. Vsako leto se orkestru priključi še solist ali skupina, ki pričarajo lepo predpraznično vzdušje.

 

Božiček v Cerkljah, Adergasu in Poženiku

Občina in nekatera društva povabijo Božička in njegovo spremstvo, da obdari otroke, spremstvo pa pripravi otrokom tudi predstavo.

 

Božično novoletni koncert Godbe Cerklje v Cerkljah

Godba Cerklje občanom in okoliškim prebivalcem tudi v prazničnem času pripravi koncert na božično tematiko. Vedno pa poskrbijo tudi za smeh, saj voditelja prireditve pripravita zabavne in komične vložke.

 

Silvestrovanje na Krvavcu

Nepozaben vstop v novo leto s smučarskimi zavoji, odlično kulinariko na prostem in glasbeno zabavo.

Izdelava spletne trgovine
Idejna zasnova in oblikovanje spletne strani: Agencija Forward, Google Partner
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih