Skoči do osrednje vsebine

Sto let Čebelarskega društva Cerklje na Gorenjskem

03.02.2020 00:00

Osrednja slovesnost  ob jubileju bo septembra. Društvo ima 82 pridnih čebelarjev ki čebelarijo z okoli 900 čebeljimi družinami  na področju občine Cerklje, s čebelami pa se ukvarjajo predvsem ljubiteljsko, in so povezani v čebelarsko društvo,  zbora pa se jih je udeležilo 75 čebelarjev. Vasi pod Krvavcem se ponašajo z bogato čebelarsko zgodovino.  Na 100. občnem zboru  so pregledali delo v preteklem in sprejeli bogat program dela za letošnje, jubilejno leto.  Z minuto molka so se spomnili  lani umrlega čebelarja Štefana Polajnarja.

Čebelarji še vedno sledijo razlogom in ciljem, zaradi katerih so njihovi predniki 29. Januarja 1920 leta ustanovili Čebelarsko društvo, je povedal predsednik  ČD Cerklje Miha Štular. Na osnovni šoli Davorina Jenka Cerklje uspešno deluje čebelarski krožek pod mentorstvom Borisa Jereba, ki šteje šest mladih čebelarjev.  Za delovnega predsednika so izvolili  Marka Verbiča. Zaslužnim članom ČD Cerklje so podelili društvena priznanja in odlikovanja tretje stopnje Antona Janša za posebne zasluge za dvig slovenskega čebelarstva.   Prejeli so jih Polona Kuhar,  Vinko Slapnik in  Jože Kosem. Za najvišja priznanja  Antona Janša prve in druge stopnje  ČZS  pa so  bili predlagani  čebelarji Ivan Jenko, Jože Brankovič in Jože Klemenc, za naj župana pa  župan občine Cerklje Franc Čebulj.

Izvoli so  novo vodstvo, za predsednika ČD Cerklje je bil že drugi mandat izvoljen Miha Štular. Sprejeli so tudi bogat program dela ob stoletnici delovanja društva. Osrednja slovesnost bo meseca septembra, ob jubileju bodo izdali brošuro, imeli bodo mesečna srečanja od aprila do septembra v  njihovem urejenem čebelnjaku, pripravili izobraževanja ter decembra na sv. Ambrožu mašo za čebelarje.

Mag. Mira Jenko Rogelj, veterinarka Nacionalnega  veterinarskega inštituta, enota Kranj je povedala, da je bila lanska čebelarska  sezona slaba glede pridelkov. Pretekla leta so čebelarji natočili okoli dva tisoč ton medu, lani pa manj kot 500 ton. Opozorila na  bolezni čebel in na problem hranjenja čebel in izredno slabe pašne pogoje. Na Cerkljanskem ni lani  bilo  kužnih bolezni čebel, na območju Gorenjske pa je bilo stanje različno. Zbor so pozdravili tudi  gostje  in zaželeli dobro delovanje društva in sodelovanje tudi v prihodnje: Lovro Legat, predstavnik Čebelarske zveze Gorenjske in podpredsednik Čebelarskega društva ( ČD)  Bled-Gorje,  Janko Šarlija predstavnik ČD Komenda, Janez Zamljen, predstavnik ČD Kamnik ter župan občine Cerklje Franc Čebulj, ki je čestital  čebelarjem za dosežene rezultate. Društvo je aktivno povezano v Čebelarsko zvezo Slovenije ter od leta 2002 dalje pa tudi z Čebelarsko zvezo Gorenjske.

Izdelava spletne trgovine
Idejna zasnova in oblikovanje spletne strani: Agencija Forward, Google Partner
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih