Skoči do osrednje vsebine

♻️𝙯𝙚𝙡𝙚𝙣𝙞 𝙣𝙖𝙥𝙤𝙩𝙚𝙠♻️

11.08.2023 12:35

LOČUJMO odpadke in VARUJMO okolje 

 

KAJ odlagamo v zabojnike za:

➡️ 𝐄𝐌𝐁𝐀𝐋𝐀𝐙̌𝐎: plastenke, konzerve in pločevinke, votlo sestavljeno embalaža mleka in sokov (tetrapak), plastenke čistil in pralnih sredstev, plastične vrečke in jogurtove lončke...


➡️𝐌𝐄𝐒̌𝐀𝐍𝐄 𝐎𝐃𝐏𝐀𝐃𝐊𝐄: zaščitne maske in rokavice, plenice in druge pripomočke za osebno higieno, zamaščeno embalažo (npr. škatla od pice), vrečke iz sesalca, mačji pesek, ohlajen pepel, tkanine, usnje in šiviljske odpadke, kasete, filme in fotografije, pluto in gumo, keramiko, porcelan in klasične žarnice z žarilno nitko, izolacijsko in avtomobilsko steklo


➡️ 𝐏𝐀𝐏𝐈𝐑: časopise, revije, zvezke, knjige, prospekte, kataloge, pisemske ovojnice, pisarniški in ovojni papir, papirnate nakupovalne vrečke ter kartonsko embalažo in lepenko


➡️ 𝐒𝐓𝐄𝐊𝐋𝐎: steklenice živil in pijač, stekleno embalažo zdravil in kozmetike, kozarce vloženih živil


➡️ 𝐁𝐈𝐎 𝐎𝐃𝐏𝐀𝐃𝐊𝐄: kuhinjske odpadke in zeleni vrtni odpad. To so zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavna usedlina in filter vrečke, pokvarjeni prehrambeni izdelki, ostanki hrane, papirnati robčki, brisače in papirnate vrečke, vejevje, trava in listje, rože in plevel

 Vse ostale odpadke pa odnesite v ZBIRNI CENTER CERKLJE. Ekološki otoki se nahajajo TUKAJ.
-> Odpiralni čas: ob sredah med 13. in 18. uro ter ob sobotah med 8. in 13. uro
Katere odpadki se zbirajo tam, si poglejte na: https://www.vokasnaga.si/.../zbirni-center-cerklje-na...
 

Najpogostejše napake, ki jih običajno naredimo pri ločevanju so:

  1. zabojnik za embalažo odložite embalažo z vsebino vred. Pravilno je, da embalažo pred odlaganjem izpraznite in stisnete.
  2. Papirnate brisačke in robčke odlagate v zabojnik za preostanek odpadkov. Ti odpadki sodijo med biološke odpadke, zato jih odložite v rjav zabojnik.
  3. Ker je zabojnik za preostanek odpadkov premajhen ali jih je pred stavbo premalo, odpadke v navadnih vrečah odlagate poleg zabojnika. Rešitev je, da naročite večji oz. dodatni zabojnik. Odlaganje odpadkov poleg zabojnikov je dovoljeno samo v primerih, ko imate izjemoma več odpadkov, in samo v vrečah, označenih z logotipom JP VOKA SNAGA d.o.o..
  4. Kosovne odpadke po čiščenju garaže, hiše itd. odložite poleg zabojnikov. Kosovne odpadke bodisi odpeljite v zbirni center bodisi prek posebne naročilnice naročite brezplačni odvoz.
  5. Odpadno kuhinjsko olje ali mast zlijete v straniščno školjko, vanjo odvržete tudi kondome in palčke za čiščenje ušes. Straniščna školjka in odtok nista zabojnika za odpadke. Z metanjem odpadkov v straniščno školjko povzročamo velike težave v kanalizacijskem sistemu: oviramo pretok, povzročamo zamašitve ter nepravilno delovanje črpališč, poleg tega pa ogrožamo zdravje delavcev, ki skrbijo za nemoteno delovanje sistema, saj morajo odstraniti vse nepravilno odložene odpadke. Olje zato zbirajte ločeno in odnesite v zbirni center, kondome in palčke za ušesa pa odložite v zabojnik za preostanek odpadkov.

VEČ si preberite tukaj: https://www.cerklje.si/obcinskevsebine/3319


HVALA, KER VARUJETE OKOLJE 

Izdelava spletne trgovine
Idejna zasnova in oblikovanje spletne strani: Agencija Forward, Google Partner
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih